İnsan Kaynakları Ofisi Yönergesi

T.C.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

İNSAN KAYNAKLARI OFİSİ YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK

Amaç

Madde 1. Bu Yönerge, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğünün politikaları ve bu politikalar doğrultusunda gerçekleştirilen/gerçekleştirilecek insan kaynakları yönetimi uygulamalarına ilişkin hususlarda yardımcı olacak İnsan Kaynakları Ofisi’nin faaliyet alanlarını, amaçlarını, yönetim organlarının çalışma şekillerini, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

Madde 2. Bu Yönerge, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı, İnsan Kaynakları Ofisi’nin örgütlenme şeklini, faaliyet alanlarını, görevlilerin yetki ve sorumluluklarına ilişkin hükümleri ve Atatürk Üniversitesi birim/öğretim elemanlarını kapsar.

Dayanak

Madde 3. Bu Yönerge, aşağıda belirtilen mevzuat ve konuya ilişkin olarak Atatürk Üniversitesi tarafından hazırlanan ilgili Yönergelerde yer alan esaslara dayanılarak hazırlanmıştır.

  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  2. 2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu
  3. 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu

İKİNCİ BÖLÜM

TANIMLAR

Madde 4. Bu Yönergede geçen tanımlar aşağıda belirtilmiştir.

Üniversite: Atatürk Üniversitesini,

Rektör: Atatürk Üniversitesi Rektörünü,

Rektör Yardımcısı: Atatürk Üniversitesi, İnsan Kaynakları Ofisi‘nden sorumlu Rektör Yardımcısını,

Birim: Atatürk Üniversitesine bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Araştırma ve Uygulama Merkezlerini,

Yönetim Kurulu: Atatürk Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

Senato: Atatürk Üniversitesi Senatosunu,

Dekan: Atatürk Üniversitesi Fakülte Dekanlarını,

Müdür: Enstitü, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlerini,

Araştırma Ofisi: Atatürk Üniversitesi İnsan Kaynakları Ofisi’ni,

Araştırma Ofisi Hizmet Birimi: Atatürk Üniversitesi, İnsan Kaynakları Ofisi Hizmet Birimini,

Koordinatör: İnsan Kaynakları Ofisi Koordinatörünü,

Koordinatör Yardımcısı: İnsan Kaynakları Ofisi Koordinatör Yardımcısını,

Yürütme Kurulu: İnsan Kaynakları Ofisi’ndet am veya yarı zamanlı görevlendirilmiş öğretim üyelerini,

Temsilciler Kurulu: İnsan Kaynakları Ofisi’nde Atatürk Üniversitesi birimlerini temsil eden öğretim elemanlarını,

Araştırma Görevlileri: İnsan Kaynakları Ofisi’nde tam veya yarı zamanlı görevlendirilmiş araştırma görevlilerini,

Araştırma Uzmanları: İnsan Kaynakları Ofisi’nde çalışan uzmanları,

Araştırmacı: Atatürk Üniversitesi öğretim elemanlarını ve lisansüstü öğrencilerini,

Danışman: Bilimsel araştırmalara danışmanlık sağlayacak öğretim elemanlarını,

Araştırma: Üniversite içi ve/veya dışı ulusal ve/veya uluslararası kurum yada kuruluşlarca fonlanan, sonuçlarının alanında evrensel ve ulusal ölçülerde bilime, ülkenin ve/veya bölgenin endüstriyel, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlaması beklenen bilimsel öğrenme-çalışmalarını ifade eder.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

ORGANLAR, GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLAR

Yönetim ve Organlar

Madde 5. İnsan Kaynakları Ofisi’nin organları; Rektör Yardımcısı, Koordinatör, Koordinatör Yardımcısı, Kurullar, Komisyonlar, Birimler ve Danışma Gruplarından oluşur.

Koordinatör

Madde 6. Koordinatör: İnsan Kaynakları Ofisi Koordinatörü birimin faaliyetlerinin yükseköğretim kurumu adına yürütülmesinden sorumlu öğretim üyesidir. İnsan Kaynakları Yönetimi alanında çalışan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından dört yıl için görevlendirilir. Süresi biten Koordinatör yeniden görevlendirilebilir. İnsan Kaynakları Ofisi Koordinatörü çalışmalarından Rektöre karşı sorumludur.

Koordinatörünün Görevleri

Madde 7. Koordinatörün görevleri şunlardır;

  1. İnsan Kaynakları Ofisi’ni temsil ve ilgili kurullara başkanlık etmek,
  2. İnsan Kaynakları Ofisinin çalışmalarını düzenlemek, kurulların, araştırma görevlilerinin, araştırma uzmanlarının ve idari personelin düzenli ve etkin çalışmasını sağlamak,
  3. İnsan Kaynakları Ofisi Kurullarının gündemini hazırlamak, toplantıya çağırmak,
  4. İnsan Kaynakları Ofisi yıllık faaliyet raporu ve bir sonraki yıla ait yıllık çalışma programını hazırlamak ve Rektör’ün onayına sunmak.

Koordinatör Yardımcısı

Madde 8. Koordinatör Yardımcısı: İnsan Kaynakları Ofisi Koordinatörü’nün önerisi üzerine Rektör tarafından İnsan Kaynakları Ofisi çalışmalarına yardımcı olmak üzere, ilgili alanda çalışmaları olan öğretim üyeleri arasından en fazla iki öğretim üyesi Koordinatör Yardımcısı olarak dört yıl için görevlendirilir. Koordinatör görevde bulunmadığı zamanlarda kendisine yardımcılardan birisi vekâlet eder. Vekâlet süresi altı ayı aştığı takdirde yeni bir Koordinatör görevlendirilir. Koordinatörün görev süresinin dolması veya herhangi bir sebeple görevinden ayrılması halinde Koordinatör Yardımcısının da görevi sona erer.

Koordinatör Yardımcısının Görevleri

Madde 9. Koordinatör Yardımcısı aşağıdaki görevleri yapar.

  1. Koordinatör tarafından yapılan iş bölümüne uygun olarak verilen görevleri yürütmek,
  2. Koordinatörün görevde bulunmadığı zamanlarda Koordinatörlük görevini vekâleten yürütmek.

Kurullar

Madde 10. Kurulların çalışmasında aşağıdaki ilkelere uyulur;

  1. İnsan Kaynakları Yönetimi çalışmalarını iş bölümü çerçevesinde yürütmek üzere Koordinatörün önerisi ve Rektör’ün onayı ile ofisin çalışma alanlarında danışma ve eğitim komisyonları, birimleri ve grupları kurulabilir.
  2. Ofisin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, usulüne göre, Rektörlükçe tahsis edilecek kadrolar ile sözleşmeli personel atama esaslarına göre sağlanacak kadrolar veya 2547 sayılı Kanunun maddesi gereği Rektör tarafından görevlendirilecek elemanlarla karşılanır.
  3. Ofiste gerekli sekretarya, saymanlık, tercümanlık, hukuki danışmanlık, danışmanlık ve uzmanlık için uygun niteliklere sahip ve sayıda üniversite elemanları görevlendirilebilir.

Yürütme Kurulu

Madde 11. Yürütme Kurulu üyeleri, ilgili alanda çalışmaları olan öğretim üyeleri ile Rektörlüğe bağlı birimlerin ilgili alanda faaliyet yürüten üst düzey yöneticileri arasından Koordinatörün önerisi üzerine Rektör tarafından iki yıl için görevlendirilen en az 7 üyeden oluşur. Koordinatör ve Koordinatör yardımcıları bu kurulun doğal üyesidir. Görev süresi dolan üye yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi dolmadan görevden ayrılan üyenin yerine yeni bir üye görevlendirilir. Yürütme Kurulu, Koordinatörün daveti üzerine toplanır.

Yürütme Kurulunun Görevleri

Madde 12. Yürütme kurulunun görevleri aşağıdaki gibidir:

  1. İnsan Kaynakları Ofisi’nde yürütülen uygulama ve araştırma çalışmalarına destek sağlamak,
  2. Bu yönergenin 5. maddesinde yer alan, İnsan Kaynakları Ofisi’nin görevlerini yerine getirmesine ve çalışmalarını yapmasına katkı sağlamak,
  3. Koordinatörün hazırlayacağı yıllık çalışma raporunu değerlendirmek ve değerlendirme sonuçlarını rapor halinde Rektörlüğe sunmak,

görevlerini yürütmekle yükümlüdür.

Temsilciler Kurulu

Madde 13. Temsilciler Kurulu;

İnsan Kaynakları Ofisinden sorumlu Rektör Yardımcısı, Koordinatör ve Koordinatör Yardımcısı tarafından önerilerek Rektör tarafından iki yıl süreyle görevlendirilen, ilgili alanda yayınları olan öğretim üyeleri ile Rektörlüğe bağlı birimlerin ilgili alanda faaliyet yürüten üst düzey yöneticilerinden oluşur. Temsilciler Kurulu üyeleri Dekan ve Müdürler ile işbirliği içerisinde faaliyetleri yürütürler.

Temsilciler Kurulunun Görevleri

Madde 14. Temsilciler kurulunun görevleri

  1. Yürütme kurulunun önerileri doğrultusunda birimlerindeki idari kadroları İnsan Kaynakları Ofisiile bağlantı kurmaya teşvik eder.
  2. İnsan Kaynakları Ofisi’nin faaliyetlerine ilişkin bilgileri etkin bir şekilde birimlerine duyurur.
  3. İnsan Kaynakları Ofisi’nin faaliyetlerine ilişkin birimde bilgilendirme toplantıları yapar.
  4. Birimlerden gelen görüşleri İnsan Kaynakları Ofisiyle paylaşır.

İnsan Kaynakları Ofisi Hizmet Birimi

Madde 15. Koordinatör ve Koordinatör Yardımcısı tarafından, İnsan Kaynakları Ofisinin faaliyet alanı kapsamında verilecek görev ve sorumlulukları yerine getiren araştırma görevlileri ve uzmanlardan oluşur.

İnsan Kaynakları Ofisi Hizmet Biriminin Görevleri

Madde 16. İnsan Kaynakları hizmet biriminin görevleri aşağıdaki gibidir:

  1. İnsan Kaynakları Ofisinin faaliyetleri kapsamındaki yazışmaları yürütür,
  2. İnsan Kaynakları Ofisi Web-sitesi bilgilerini güncelleyerek ilgili alandaki yöneticilere gerekli duyuruları yapar,
  3. İlgili birimlerle koordineli çalışır,
  4. Koordinatör ve Koordinatör Yardımcısı tarafından İnsan Kaynakları Ofisinin faaliyet alanı kapsamında verilecek görev ve sorumlulukları yerine getirir,
  5. Yıllık faaliyet raporunun hazırlanmasında görev alır.

Madde 17. İnsan Kaynakları Ofisi’nin görev ve çalışma alanları;

  1. Atatürk Üniversitesinin stratejik hedeflerinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda, tutarlı ve adil bir yapı oluşturulması adına, idari ve akademik personelin verimliliğinin, iş tatmininin ve motivasyonunun arttırılması, örgütsel bağlılığı yüksek ve kendini geliştiren bireyler olmalarını hedefleyen faaliyetlerde bulunmak.
  2. Atatürk Üniversitesinin orta ve uzun vadeli insan kaynakları planlamasının oluşturulmasına yönelik, kurumun misyon ve vizyonu doğrultusunda, doğru kişinin doğru yerde istihdam edilmesini sağlayacak sistemin kurulması ve geliştirilmesi noktasında araştırmalar yapıp önerilerde bulunmak.
  3. Norm kadro çalışmaları yaparak, birimlerin gerçek, yedek, ek ve yeni personel ihtiyaçlarını belirlemek.
  4. İdari ve akademik personelin eğitim ihtiyaç analizi ve fırsat eşitliği doğrultusunda eğitim planlamalarını yaparak, bireysel kariyer planlarının gerçekleştirilmesine yönelik gelişimlerine katkıda bulunmak. Buna yönelik olarak yapılacak faaliyetler aşağıda sıralanmıştır;
    1. İdari ve akademik personelin eğitim ihtiyaç analizlerinin yapılması,
    2. Yeni başlayan idari ve akademik personelin, işe alıştırma (oryantasyon), mevzuat ve benzeri konularda eğitimlerinin planlaması.
  5. Doğru bir performans değerlendirme sisteminin oluşturulmasını sağlayarak, terfilerde yardımcı olacak raporlama sistemleri oluşturmak.
  6. Her türlü insan kaynakları çalışmalarına yönelik olarak personelin işe ilişkin ödev, görev ve sorumlulukları ile sahip olması gereken niteliklerin belirlendiği süreklilik arz eden, iş analizleri ve iş tanımlarının hazırlanmasını sağlamak ve güncellemek.
  7. Yönetici ve çalışanlar için iyi belirlenmiş standartlarla ölçülebilen, eğitim yoluyla geliştirilebilen ve çalışanın işini başarılı biçimde yapmasını sağlayan bilgi, beceri ve davranış yeteneklerini geliştirecek şekilde yetkinlik analizleri yapmak.
  8. İnsan Kaynaklarına ilişkin var olan bilgi sistemlerinin geliştirilmesi yönünde faaliyette bulunmak ve bilişim sistemlerine dayalı personel raporlama sistemlerinin tasarlanması faaliyetlerinde bulunmak.
  9. Birimlere ait organizasyon şemalarını tasarlayarak güncelliğini takip etmek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

Genel Hükümler

Madde 18. Yönergede hüküm bulunmaması halinde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Atatürk Üniversitesi yönergeleri, Atatürk Üniversitesi Yönetim Kurulu kararları ve ilgili faaliyeti ilgilendiren mevzuat ve sözleşmedeki esaslar uygulanır.

Yürürlük

Madde 19. (1) Bu Yönerge, Atatürk Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 20. (1) Bu Yönerge hükümlerini Atatürk Üniversitesi Rektörü yürütür.