Hakkımızda

Vizyonumuz

Tüm insan kaynakları yönetim süreçlerinin akademik bir yapıya büründüğü, sürdürülebilir bir insan kaynağı oluşturmak.

Misyonumuz

Daha verimli, daha mutlu, daha huzurlu bir insan kaynakları oluşturmak.

İstatistikler

2019–2020 öğretim yılı itibariyle Üniversitemizde 344.263 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

2020 yılı itibariyle Üniversitemizde 1523 Öğretim Üyesi, 1003 Öğretim Elemanı, 2726 Akademik Personel, 1690 İdari Personel bulunmaktadır.

1523Öğretim Üyesi
1003Öğretim Elemanı
2726Akademik Personel
1690İdari Personel

İnsan Kaynakları Ofisi

İnsan Kaynakları Ofisi, hayatın hizmetinde; daha verimli, daha mutlu, daha huzurlu bir insan kaynağı oluşturmak misyonu ile Rektörlüğün taktirleri ve Atatürk Üniversitesi senatosu kararı ile kurulmuştur. İnsan kaynakları ofisi, personel birimlerinin yasal mevzuata tabi yürüttükleri işlemlerden farklı olarak, insan kaynakları uygulamalarına yönelik araştırma geliştirme çalışmaları yaparak projeler geliştirmeyi amaçlamaktadır.

İnsan kaynakları ofisi; geleneksel yönetim modelleri, insan ilişkileri modeli ve insan kaynakları modeli ile gelişimini son yıllarda stratejik insan kaynakları yönetimi ile devam ettiren bilimsel yaklaşımların uygulamaya dönük yansımalarını Atatürk Üniversitesi bünyesinde oluşturmayı hedeflemektedir.  Yarım asrı aşkın deneyimleri ile öncü rolünü sürdürmeye odaklanan üniversitemizde insan kaynakları ile ilgili güncel gelişmelerin projelendirilerek hayata geçirilmesi heyecanı ile kurulan insan kaynakları ofisi, günümüz kamu yönetiminde yaşanan değişimlere uyum sağlayabilecek bir insan kaynağı oluşturmak üzere araştırma ve geliştirme faaliyetlerine odaklanmaktadır.  

Üniversitelerin sayılarının arttığı günümüz şartlarında geleceğe güvenle bakabilmenin ön koşulu; sürdürülebilir, esnek ve gelişmeye yatkın bir insan kaynağına sahip olmaktır. İnsan kaynakları ofisi, Atatürk Üniversitesinin stratejik hedeflerinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda, tutarlı ve adil bir yapı oluşturulması adına, idari ve akademik insan kaynağının verimliliğinin, iş tatmininin ve motivasyonunun arttırılması, örgütsel bağlılığı yüksek ve kendini geliştiren bireyler olmalarına yardımcı olacak faaliyetlerde bulunmayı amaçlamaktadır.

Beşerî unsur işletmelerin en değerli ve en pahalı kaynağını oluşturmaktadır. Bu kaynağın etken ve etkili kullanımı ise bir zorunluluktur. Etkenlik işlerin doğru bir şekilde yapılmasıdır. Etkililik ise kaynakların doğru kullanılmasıdır. İşler doğru yapılıyor fakat sınırlı kaynaklar ziyan ediliyorsa sistem etken fakat etkili değil diyebiliriz. Eğer işler doğru yapılmıyor ancak kaynaklar çok iyi kullanılıyorsa bu seferde sistem etkin fakat etkili yönetilmiyor anlamına gelir. Bu anlamda insan kaynağının etken ve etkili bir şekilde dengeli yönetilmesi kuruluşlar açısından son derece önemlidir.

Kurumsal açıdan ele alındığında insan kaynağı diğer tüm kaynaklara nazaran en pahalı kaynaktır. Siz belirli maliyetlere katlanarak binalar yapabilir, demirbaşlar satın alabilirsiniz ancak insan kaynağına ödediğiniz miktar çok sayıda binadan ve demirbaştan daha pahalıya mal olur. Bu bakış açısı ile değerlendirildiğinde insan kaynağının etkili bir şekilde yönetilmediği kurumlarda kaynaklar israf ediliyor demektir. Bu bilinçle insan kaynağının devlete maliyeti karşılığında kamu yararı üretiyor hale getirilmesi yalnızca insan kaynakları yöneticilerinin değil tüm yöneticilerin sorumluluğu olarak kabul edilmelidir.

Çalışma hayatında insan ekonomik bir varlık olduğu kadar sosyal bir varlık olarak da değerlendirilmelidir. Kamu kurumları bürokrasinin gereği olarak belirli hiyerarşik yapılanmalar ile insanlara sosyal bir yapı tasarladığı gibi insanlarda kamu kurumlarında kendi sosyal yapılarını tasarlama potansiyeline sahiptir. Birincisi formal yapılar olarak tanımlanırken diğeri informal yapılar olarak tanımlanır.  Gerek formal yapıların gerektirdiği görev ve sorumluluklar gerekse de informal yapıların gerektirdiği görev ve sorumluluklar insanların çalışma hayatındaki tüm faaliyetlerini etkisi altına alan faktörler oluşturur. İnsan kaynakları yönetiminin temel rolü ise burada ortaya çıkmaktadır yani insan kaynağının doğru zamanda, doğru yerde ve doğru biçimde kullanılmasına yönelik sosyal yapıların inşaa sürecine yardımcı olmak.

Günümüzde insan kaynaklarına ve onun bilinçli yönetimine her geçen gün, her şeyden daha çok ve daha öncelikli yer verilmesi gereksinimi söz konusudur. İnsan kaynakları ofisi çalışmalarına başlamadan önce Rektörlük bünyesinde oluşturulan koordinatörlük yeteneklerini değerlendirmiştir. Rektörlüğümüz bünyesinde oluşturulan koordinatörlüklerin faaliyetlerine bakıldığında çok sayıda yeteneğin kurumsal bir zeminde oluşturulduğu ve bu yeteneklerin insan kaynağının geliştirilmesine dönük proje yapma potansiyelleri ele alınmıştır. İnsan kaynaklarına yönelik her tür çalışmada yararlanılabilecek düzeyde diğer koordinatörlüklerle eşgüdümlü hareket etme eğilimi ile insan kaynakları ofisi projelerini geliştirmeye çalışacaktır.

İnsan kaynakları ofisinin çalışma prensibi olarak iş modeline dayalı proje bazlı çalışma fikri benimsenmiştir. Paydaş, hedef ve işleyiş prensibi ile hareket edilerek hazırlanacak tüm projelerde fikir, tasarım, uygulama, takip ve denetim mekanizması kurulacak şekilde bir yol haritası hazırlanmıştır. Bu yol haritasında; iş gören eğitimi, yetenek yönetimi, kurumsal aidiyet, performans değerlendirme ve motivasyon gibi olumlu iş gören tutumlarının geliştirilmesine yönelik pek çok insan kaynakları uygulamaları ile ilgili projeler yer almaktadır. Bu anlamda, insan kaynakları ofisi yalnızca üniversitemiz insan kaynağının gelişimini değil diğer kamu kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarının gelişimine yönelik çalışmalar yapmayı da hedeflemektedir. Özellikle ATA-teknokent bünyesinde yürütülen üniversite sanayi iş birliği programları çerçevesinde yapılan firma gezilerinde ortaya çıkan en önemli sorunlardan birinin insan kaynağı sorunu olduğu görülmüştür. Bölgemiz açısından insan kaynaklarına yönelik kapsamlı projelerin hazırlanması bölgemiz istihdamı açısından da son derece önemlidir. Buna dayalı olarak ilerleyen dönemlerde şehrimizde faaliyet yürüten özel ve kamu kuruluşlarına yönelik insan kaynakları projelerinin yapılması da planlanmaktadır. 

Görüş ve önerileriniz için mail adresimiz iko@atauni.edu.tr.

Aralık2019

Yürütme Kurulu Toplantısı

Şubat2020

Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü Ziyareti

Mart2020

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Ziyareti

Şubat2021

İnsan Kaynakları Ofisi Varlık Yönetimi Eğitimini Tamamladı

Nisan2021

Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Kapısı Platformunda Yerini Aldı